tiistai 23. tammikuuta 2024

Huussi asiaa

 Näkymä huussin ikkunasta talolle

Huussit ovat suomalaisille tuttu asia, lähes jokaisella on niistä kokemus. Valitettavasti monella on vain muistikuvana 60-70- luvulla koettu käynti pihan perällä pikkuisessa haisevassa kopperossa, missä yleensä pörräili muutana kärpänen seuralaisena. Moni asia on onneksi muuttunut, huusseista on tullut erottelevia kuiväkäymälöitä ja lux toiletteja.    Meillä itsellä on nyt yli puolen vuoden kokemus sisällä olevasta Pikkuvihreän LuxToiletista ja ulkokäytössä olevasta Pikkuvihreän Green toilet kompostoivasta käymälästä.Tärkeintähän näissä kompostoivien  käymälöiden muutoksessa on virtsan erittely. Virtsa kerääntyy erilliseen kanisteriin ja tätä ns. Kultavettä voidaan käyttää puutarhan lannoittamiseen. Jos käyttää huussia myös talvisin kannattaa kiinnittää huomiota myös oikean kompostikuivikkeen valintaan. Meillä oli kovilla pakkasilla käytössä turvepohjainen huussikuivike, joka jäätyi helpommin kuin esim. Ruokohelpistä tehty kuivike. 

  Tärkeä asia kompostissa on myös tuuletin. Tuulituuletin on helppo ja sopii myös sähköttömään paikkaan.
 


   Meillä on kolmen hengen taloudessa käytössä kaksi 330 l säiliötä kuivakäymälöissä ja näihin vaihtosäiliöt.  Tämä tarkoittaa sitä, että säiliöitä ei tarvitse tyhjentää vaan täydet säiliöt rullataan tontin reunalle tekeytymään mullaksi ja tyhjä säiliö laitetaan tilalle. Mullaksi tekeytyminen kestää noin vuoden. 

Olen onnellinen, että jätevesiin ei enää kulu puhdasta vettä. Kompostointi sinällään on kiinnostava harrastus. Saa nähdä kuinka hienoja Daalioita saan kasvatettua ensi kesänä kultavedellä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti