maanantai 7. marraskuuta 2016

Hygge


 En ole oppinut nuoriso slangia vaan hygge on  tanskaa ja kuulemma  tarkoittaa "tanskalaista konseptia jonka avulla tanskalaiset selviävät pitkästä ja kylmästä talvesta positiivisina". Ensinnäkin: Miksi tällaista sanaa ei löydy suomen kielestä? Lähipiirissäni ensimmäiset mielikuvat talvesta tuntuvat olevan pimeys, kylmyys, masentuneisuus, itsemurhatilastojen nousu ja yksinäisyys.

 Vertailukohteena huomasin tanskalaisilla talven tarkoittavan lämpimiä takkatulia,villasukkia, lumen ihailua, kynttilän loistetta, perheen ja ystävien kanssa olemista eli siis hyggeä. Tämän viikonlopun olen leiponut, hoidellut eläimiä, pelannut lautapelejä, polttanut kynttilöitä aamusta lähtien, lenkkeillyt pakkasessa, kutonut villasukkaa, maannut sohvalla ja tuijotellut olohuoneen seiniä (joiden  tilkkutäkki tapetti on edelleen kesken). Puuhellakin on ollut tänään kolmeen otteeseen päällä. Meillä ollut koko viikonlopun kymmentä astetta yöllä, mutta mikä ihaninta lisäksi kaunis auringonpaiste. Olen siis hyggeillyt.

  Haluan uskoa, että tanskalaisilla on oikeasti niin hyggeä kuin netti kertoo. Koska jos näin on, niin mahdollisesti hygge rantautuu myös joskus meille Suomeenkin. Hyggen sijaan pitäisi kyllä keksiä joku Suomeen paremmin sopiva introvertimpi sana. En näe, ainakaan itseäni rusettiluistelemassa naapurin kanssa. Ehkä voitaisiin aluksi vaikka hymyillä vastaantulijoille räntäsateessa.  Siinähän sitä jo olisikin tarpeeksi hyggeilyä.
 

 

21 kommenttia:

 1. Teidän kissalla on tuossa alimmassa kuvassa melkoisen hygge olotila! Minäkin tykkään tuosta tanskankielisestä termistä.
  Suomessa asenne löytyy kyllä osin päiden sisältä, valitettavasti...

  VastaaPoista
 2. Mun pitää varmaan kanssa napata postauksen aiheeksi Hygge!! Nautitaan tästä vuodenajasta ja kodeistamme :)

  VastaaPoista
 3. Vaikka ei tanskalasta verta suonissani virtaakkaan , ajattelen juuri noin talvesta..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olkaamme henkisesti tanskalaisia, taisivat muuten olla maailman onnellisin kansa vai muistanko väärin?

   Poista
 4. Kyllä kotimainen kotoilu on vähän sukua hyggelle. Teillä on ihanan kodikasta ja kutsuvaa. Mä voisin tulla sun kukkatäkin alle.

  VastaaPoista
 5. Suomessa vastaava sana on kotoisa tai kodikas, englannissa cozy jne.. Olen ilonpilaaja, vaikka hyggen kannalla olenkin!. Kuitenkin, 5 vuotta Tanskassa asuneena ihmettelen aina suuresti kun puhutaan tanskalaisesta sisustuksesta tai tanskalaisesta hyggestä.. se hygge on sana, ei mikään vallitseva koko kansan luonteenpiirre ja sitä käytetään vähän joka asiassa ja se todellisuus on yhtä kaukana mielikuvasta kuin se, että "suomalainen sisustus" on yhtä kuin kaikilla suomalaisilla on Aallon jakkarat ja Aarikan kynttilänjalat puuhelmineen Aallon pöydällä ;) Hygge(lit) voi siis olla mitä tahansa ja usein onkin. Kiva olotila, kiva tunnelma, kiva tilanne, sellainen kotoisa, kuten meilläkin. Hyggeä käytetään myös kun jonkun koti on omasta mielestä ihan kamala, mutta ei kehtaa sanoa ja jotain kivaa pitäisi sanoa. Sanotaan hyggelit, kuten meilläkin! Meillä sanotaan ihanan kodikas, persoonallinen ja asukkaan näköinen. Tanskassa hyggelit :D Tuo hyggelitistä johdetty Hygge on sittemmin muodostunut mainossanaksi, jota tarjotaan eritoten ulkomaisiin sisustuslehtiin ;) Ja voin kertoa, että Tanskassa maristaan säästä, harmaudesta, kylmästä viimasta ja kaikesta sellaisesta vähintään yhtä suurella intohimolla kuin Suomessakin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysin Pinterestistä kasan positiivisia tanskalaisten hygge- juttuja.Pidän kiinni mielikuvistani oman mielenterveyteni takia ;) Juuri kun pääsin ajattelemaan, että jos nuo tanskalaiset jaksaa olla positiivisia niin kyllä me suomalaisetkin!

   Poista
 6. Kivasti kirjoitit hyggestä.Minä tykkään hyggeilystä sydämmeni pohjasta.Jokainen olkoon siitä omaa mieltänsä,kunhan hyggeilee=)
  Suloinen tunnelma kuvissa.Niin hyggeä!

  VastaaPoista
 7. Hehee, hauska postaus. Voi vitsit, kyllä niillä tanskalaisilla on vaan kaikki niin paljon hauskemmin :). Kyllä minäkin toivon, että Talvimeininki saapuu tänne (vapaa käännös, huomaatko), eli kaikki positiivinen, millä saa kaamoksen ylitettyä kunnialla!

  VastaaPoista
 8. Täälläkin on hyggeilty! Oi kyllä meidän kannattaisi ottaa tanskalaisilta mallia, koska me nyt satumme asumaan pohjolassa ja ihana niin, miksi emme nauttisi sen valittamisen sijaan :)
  Kynttilöitä ja villasukkien kutomista, jes, täällä siis todella hyggeilty myös ja se on niiiiin iiiiihanaa!
  Kun katson näitä kuvia niin kyllä mä mieluusti teillä hyggeilisin ja jos meillä ois auto niin hurautettais koko kööri teille teelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen siinä samaa mieltä, että jos asialle ei voi mitään niin ehkä siitä voi alkaa tykkäämään.Tervetuloa meille :)

   Poista
 9. Voi ei...onkohan tuo sitä samaa tapettia voikukkineen mitä tuijottelin pikkutyttönä mummin ja papan kesämökin kammarissa...!?
  En unohda sitä koskaan!
  Ja suloiset kanat ja tunnelmat!
  Lähetän vakallisen valoa ja tuulen mukana lämpöä täältä Mantelilaaksosta!

  VastaaPoista
 10. Mä vierastan kotoilu-sanaakin. Siihen liittyy mielessäni jotain sellaista pikkusievää etten oikein osaa käyttää sitä. Saako kotoilussa olla ulkona vai pitääkö olla sisällä? Onko pakko askarrella ja näprätä vai voiko vaan istua sohvalla?

  Mutta ehdottomasti talvi ei ole synkkää ja kurjaa, tahallani olen laittanut instaan kuvia #Ruma Marraskuu kun on ollut ihana auringonpaiste ja kaikki niin kaunista että silmiin sattuu.

  VastaaPoista