maanantai 8. kesäkuuta 2015

Auttakee kaupunkilaista!

  Syy blogihiljaisuuteen on ollut kanoissa. Ihan näin vuodatuksen alussa haluan kertoa, että en todellakaan kuvitellut, että kanojen pitäminen olisi sellaista kuin Lanliv-lehden kansikuvissa eli minä kana sylissä kukkamekko päällä  vaan tiesin, että kakkaa tulee ja kanalaa joutuu siivoamaan.Olen myös kirjani lukenut ja opiskellut kanataudit ja ruokinnan.

  Ensimmäiset pari päivää meni kanojen kanssa hyvin. Söivät hyvin, eivät nujakoineet ja pari alkoi melkein heti muniakin. Sitten kuoli Anastasia-kana. Pari tuntia aikaisemmin kaiki oli hyvin , mutta sitten löydettiin kana kuolleena. Ilmeisesti muuton aiheuttama stressi oli ollut liikaa. Ymmärretään kyllä, että kanoja voi kupsahtaa ilman mitään ihmeellistä syytä, mutta kova pala se oli lapsille.

  Sitten huomattiin, että yhdellä kanoista, Serafiinalla oli jatkuvasti maha sekaisin. Se on muutenkin ollut koko ajan oudoin kana. Haluaa istua ihmisten vieressä, lentää olkapäälle istumaan ja on tosi seurallinen. Nyt muutama päivä sitten alkoi Serafiina nokkia yhtä tiettyä kynttä pakkomielteisesti. Heti mietin, että olisiko kalkkijalkaa vaikka ei ulkoisesti mitään näkynyt. Nyt olen varmuudeksi kylvettänyt Munanetistä löytyneiden ohjeiden mukaan. Olen laittanut haavasuihketta jne. Nyt rassukka nokkii jo kahta varvasta.Voisiko olla pakko-oire?

  Eläinlääkärin metsästys oli jo juttu sinällään. Normaalit pieneläinlääkärit eivät kanoja osaa hoitaa. Hyötyeläinlääkäri ehdotti, että laittaisin sideharson kanan jalkaan. Hmm, mitenköhän estäisi kanaa nokkimasta sitä ja lisäksi se likastuisi ja hautoisi sitten jalkaa. Kanojen pitäisi olla helppohoitoisia, mutta nyt alkaa hermot mennä. Muuten ovat kaikki voineet hyvin, jopa tuo jalkaansa nokkiva kana. Munia tulee kolme päivässä ja viihtyvät laumassaan.


Ongelmakana Serafiina


 Ahdistavinta on se, että ei tiedä mitä jalkaansa nokkivalle kanalle tekisi ja lisäksi tuo kanalan siivoaminen on aikamoista kun olen koittanut joka päivä putsata ja pestä löysät kakat pois. Yleisin kommentti on, että kana kannattaisi lopettaa tai antaa luonnon hoitaa, mutta aika pahalta tuntuisi, että menisi toinen kana jo ihan parin viikon sisällä.Pahoittelut valituksesta, mutta nyt oli vain pakko vuodattaa.

10 kommenttia:

 1. Voi harmin paikka, kun kanojen kanssa noin paljon ikävyyttä on ollut! Tampereella on yksi lintuihin erikoistunut eläinlääkäri, Tatjana Pietilä, häneltä voisin kysyä neuvoa, numero löytyy varmaan numeronetistä!

  Oletko ajatellut kanalan lattialle laittaa pehkua - heinää. olkea tai turvetta, kanankakat siten sitoutuisi ja siivoaminen olisi helpompaa, itse käytän turvetta jonka sitten kompostoin. Ulkopihallekin voisi laittaa vaikka olkea jonkin verran niin senkin huolto helpottuu. Mulla ei ole ollut kanoilla stressikuolemia, tosin sekin on mahdollista varmaan, samoin sairaudet joita ei päällepäin näy eikä osaa arvata. Kuinka kanoja ruokit, saavatko ne kalkkia ja merisuolaa (toisinaan annan sitä kalkin seassa) ja annatko mitään vitamiiniliuosta tai rehua, itse annan rehua jotta vitamiineja saisivat viljan ja vihreän lisäksi. Meillä kasvaa hyvin voikukat ja vuohenputket, erityisesti kanat tykkäävät horsmasta.

  Toivottavasti tästä on edes vähän apua! Kanojen kanssa on tosi kivaa, ei kanalaa ihan joka päivä tarvi siivota, kunhan pehkua on ne touhuavat ja kakat alkukompostoituvat näin niiden itse touhutessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä meillä on kanalassa Laatu-lastua Agrimarketista, mutta munintakoppien laidat ja orret olivat aika kakkaisia niin olen niitä joka päivä putsaillut. Saavat kalkkia ja merisuolaa. Lisäksi saavat munivien kanojen rehua.

   Olen lisäksi antanut piimään liotettua vehnäleipää, kaurapuuroa ja jyviä. Saavat myös ulkolla muutman tunnin päivässä ulkona ja syövät siloin voikukkia yms.


   Ruisleipää erehdyin antamaan ja sitä ei jonkun lähteen mukaan olisikaan saanut antaa. Epäiltiin myös tätä ruisleivän syöntiä Aanastasian kuoleman syyksi. Apua, olen siis kaiken lisäksi murhaaja!

   Laitan muistiin tuon Tamperelaisen lääkärin nimen,kiitokset ja kiitokset muutenkin vertaistuesta, aika epäonnistunut olo tuli kyllä, nyyhkis....

   Poista
 2. Voi miten harmillisen huonoa tuuria! Ihan aiheesta kyllä vuodatat. Itsellä ei ole ikävä kyllä antaa neuvoja, kun ei ole kokemusta kanoista, mutta hengessä elän mukana. Toivottavasti syy kanojen ongelmiin selviää, että jatko menisi ilman murheita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempistä, pidetään peukkuja, että kanojen pitäiminen muuttuu iloksi...

   Poista
 3. Ole huoleti, et ole ruisleivällä kanoja murhannut! Ruis jyvinä on haitallista eläimille. Mutta esim. idätettynä voi hyvinkin antaa. Ja ruisleipää olen antanut liotettuna, muun leivän seassa, eikä yksikään kana ole delannut.
  Minulla tulee heti mieleen, että kanoissa on ollut jotain vikaa jo tullessaan. Madot tekevät ainakin ripulikakkaa. Saattaa jopa vihertää uloste. Mutta toivottavasti on vaan muuttostressiä. :) Kanathan ovat sellaisia pirulaisia, että eivät näytä, jos sairastavat. Ja sitten kun sen huomaa, on jo myöhäistä.
  Paskovatkin joka paikan, hermohan siinä menee, jos yrittää kanalaa pitää puts plank puhtaana.
  Kyllä kanoista on yleensä niin paljon iloakin, että vastoin käymiset kannattaa kestää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselle on tullut ihan sama fiilis noista kanoista kun en maallikkona ole tajunnut niitä sillä silmällä katsoa silloin kanoja hakiessa. Tykätään kyllä kanoista ja muut vaikuttavat tosi pirtsakoilta ja munivat eikä vatsat ole sekaisin.

   Poista
 4. Olen samaa mieltä kanssasi Marketta, mullakin tuli heti mieleen, josko kanoilla olisi ollut jo tullessaan jotain vaivaa, jonka ne tosiaan peittävät taidokkaasi! Tsemppiä Wallankumous, kyllä kaikki vielä iloksi muuttuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kyllä tsempataan. Tässä näkee kun kaupunkilainen leikkii maalaista niin heti käy köpelösti...

   Poista
 5. Kanalan pitäminen on kyllä oikeasti tosi kivaa ja toivon että stressi tai mikä sitten kanoilla tullessaan on ollut olisi ohi. Meilläkin kukko talvella kuoli ja ei kyllä vieläkään tiedä mikä oli syy. zemppiä vain <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja lohduttaa kun on kanssaeläjiä ja joilla on omakohtaisia kokemuksia kotkottajista.

   Poista