tiistai 2. syyskuuta 2014

Jäkälää vai pumpulia...   Olisi taas aika ikkunaliimapaperoinnin. Kävin juuri hakemassa ison rullan "Rakennusperinteen ystäviltä". Yhden ikkunan sain paperoitua, mutta kuvaa ei enää saanut kun tuli pimeä kesken kaiken. Ikkunoiden paperointi kuulostaa aina niin simppeliltä hommalta johon ei luulisi kauaa aikaa menevän. Näinhän sitä luulisi.

  Kun tietää, että ikkunat avataan seuraavan kerran vasta keväällä niin ensiksikin niiden pesemiseen tulee uhrattua vähän enemmän aikaa kuin yleensä ja voin kertoa, että olen aika huoleton ikkunanpesijä normaalisti.  Nyt syksyllä sitä vain miettii itseään istumassa helmikuun kaiken paljastavassa kylmässä auringonpaisteessa katsomassa masentuneena pölyistä ikkunaa jota ei voi avata. Mahtava siis piristää itseään näin etukäteen pesemällä ikkunan välit kunnolla!

  Sitten pitää päättää laittaako jäkälää vai pumpulia väliin vai laittaako ollenkaan, pysyisivätkö huuruttomina ihan vain tiivistettyinä? Isoja päätöksiä. Lisäksi pitää päättää miten koristelisi ikkunan. Pihlajan marjat ovat nättejä, mutta kuivuvat ihan rusinoiksi ollessaan kuukausikaupalla ikkunan  välissä. Yleensä siis joku kiva kortti tai vanha valokuva on hauska, mutta siinä kannattaa kanssa olla tarkkana, koska sitä joutuu sitten katsomaan kuukausikaupalla.

  Lisäksi tiivistys, kankaalla tai pumpulilla riippuen tilkittävästä ikkunasta. Olen joskus löytänyt ihania vanhoja kankaanpalasia sellaisten ikkunoiden välistä joita ei oltu avattu vuosikymmeniin.


   Täytyy myös toivoa, että mikään hyönteinen ei ole jäänyt ikkunan väliin odottamaan hidasta kuolemaa, koska se on molemmille osapuolille ikävää. Pari kertaa on käynyt niin, että on pitänyt päästää hyönteisraukka pinteestä ja avata koko juuri paperoitu ikkuna auki. Toinen vaihtoehto olisi ollut katsoa ruumista ikkunan välissä koko talven ja se olisi jo mielenterveydelle haitallista.

  Niin ja sitten ne ikkunat pitää paperoida ja siinä menee ainakin viisi minuuttia per ikkuna...Puuhellaa on pakko ihailla joka kerran kun sen laittaa päälle, enkä suuttunut vaikka kerran se jo tuprautti savutkin sisään.

Olen unohtanut esitellä uusimman perheenjäsenemme (täysin anteeksiantamatonta!), Viljon, jonka jotkut ovat jo ehtineet kesällä ulkoaitauksessaan nähdä Wallankumouksen pihalla.

22 kommenttia:

 1. Ihana Viljo! ♥
  Oi, en pese ikkunoita suunnilleen ikinä enkä varsinkaan ennen paperointia. Jos ylipäätään otan papereita pois kesäksikään ;-D Ai niin, ja en kyllä muista katsoa, jääkö väliin joku hyönteinen. Tulipa tästä nyt lievästi huono omatunto, mutta onneksi vain lievästi.
  Ruumiin katsominen koko talven :-DDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viljo on meidän uusi guru, kovin viisas yksivuotias maakilpikonna, joka tulee elämään vähintään 60 vuotiaaksi. Ihanaa kun on lemmikki joka elää voikukilla, salaatilla ja ratamon lehdillä. Talviunista olen hyvin kateellinen.

   Itselläkin on onneksi vaan muutama ikkuna paperoimatta. Osassa on viime vuoden paperit ja menee vielä hyvin ainakin tämän talven. Eihän ne ikkunat likastukaan siäsltä niin paljon kun ne on kunnolla tiivistetty, näppärää :)

   Poista
 2. Monta visaista ongelmaa sulla siellä ratkaistavana... Luulen kyllä, että tuo ikkunoiden puunaaminen nyt on sellainen juttu, jota osaa arvostella seuraavina kuukausina.
  Ihku Viljo! Missäs se nukkuu talviunia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ;) Viljoa ei tänä talvena vielä laiteta talviuniulle, mutta ensi talvena olisi tarkoitus laittaa. Hänelle hankitaan ihan oma jääkaappi missä saa horrostaa.

   Poista
 3. Täyttä asiaa... Meillä osassa ikkunoissa paperoinnin hoitavat verhot; pitsiverhot päivisin ihan kiinni ikkunassa ja pimeällä paksut verhot päälle. Pitsiverhon eristyskyky on muuten uskomattoman hyvä, meillä oli sellainen yhden huoneen oviaukossa ja huone kylmeni huomattavasti kun lämpö ei päässyt sinne. Mut joo, ne kaikki verhottomat ikkunat pitää paperoida NYT, kylmällä ne paperit eivät enää tartu. Hyvä kun muistutit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu näin on, jos menee lähelle nollaa lämpötila niin siitten alkaa olla jo viimeiset hetket. Itse taidan olla kerrankin aikaisessa vaiheessa laittamassa kun nyt luvattiin yli 20 astetta lämmintä ainakin ensi viikon alkuun saakka!

   Poista
 4. MOI Viljo! Mulla oli kyllä paperit koko kesän osassa ikkunoita. Jäkälä näyttää kivalta, toimii tai sitten ei... ja kävyt, jos tykkää metsämeiningistä niinkun minä. Melkein tökin muovisieniäkin, mutta se olisi ehkä ollut liikaa. Jaa, että pitäis pestä ja paperoida ikkunat. Myönnän, onhan ne puhtaat ikkunat kivan näköiset, sen aikaa kun ovat puhtaat. Onneksi en vielä voi, koska ei ole ikkunoita :D Maali kuivuu varmaan vielä viikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin salin ikkunoissa maali kuivumassa, onneksi luvattiin lämmintä.

   Kävyt vois olla kivoja. Muovisienetkin hauska idea, voisi tehdä syyskuvaelman ikkunan väliin!

   Poista
 5. Ihana Viljo♥
  Melkeimpä kateellisena luen teidän ikknan paperoinnista.....tulee mamma mieleen..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä tunnenkin itseni varhaismummoksi kun esimerkikisi juon päiväkahvia, klassinen radiokanava soi ja mietin, että millaisen villasukan sitä kutoisi illalla...

   Ihaninta mummola elämässä kyllä on tuo vuodenaikojen mukaan eläminen.

   Poista
 6. Muistan paperoinnin lapsuudesta, se on tarkkaa ja aikaavievää työtä.

  VastaaPoista
 7. Onpa Viljo hurmaava! :)
  Olette vaihtaneet tapetteja? Toi on ihana! Eemeli halusi tota huoneeseensa joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välitän kehut Viljolle ;)

   Ei olla vaihdettu tapetteja, tuo on kyllä yksi lemppareistani.

   Poista
 8. Viljo on veikeä :) Aaaargh, paperointi, asiallinen muistutus että tähän hommaan pitäisi täälläkin ryhtyä..taidanpa siirtää vielä eteenpäin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on siirtynyt muiden ikkunoiden osalta eteenpäin kun kelit muuttuivat kesäisemmiksi ja ehkä vähän laiskottikin ;)

   Poista
 9. Ihana Viljo. Ja joko nyt pitää paperoida, nythän on Kesä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koskaan ei ole liian aikaista :) Ihanaa kyllä, että saatiin jatkoaikaaa kesälle.

   Poista
 10. Toi puuhella on kauneuden ruumiillistuma! Mullakin oli pienenä kilpikonnia, vaari salakuljetti Espanjasta tulitikkurasioissa. Kaikkien eri vuosina meillä olleiden kilppareiden nimi oli aina Ana tai Juan. Jos joku aikojen saatossa joskus tekee arkeologisia kaivauksia Helsingin Eirassa, saattaapi hämmästyä suurta kilpikonnien haustausmaata ja vetää ties mitä johtopäätöksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän puuhellamme puolesta. Mielenkiintoista olisi nähdä ilme kaivajan kasvoilla joka syystä tai toisesta lähtee hautausmaatanne kaivamaan ;)

   Poista
 11. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Olisipa meilläkin vanhat ikkunat, joita paperoida - tai no, en tiedä, kai sitä voisi uudempiinkin tehdä..? No, asiasta ihan kymmenenteen: blogissani on haaste sinulle; toivottavasti nappaat sen :) http://mrssinn.blogspot.fi/2014/09/dear-things.html

  VastaaPoista