tiistai 17. syyskuuta 2013

Yhteen hiileen puhaltamista  Nyt on sitten nuohooja käynyt. Meidän puuhellahan on päältäladattavaa mallia, joka on yleinen täällä Turun seudulla. Meidän puuhellalla lähinnä keitellään  teetä ja keittoja. Paistinuunia en ole koskaan testannut. Lämmönlähteenä puuhella on ihana ja heti ensimmäisenä aamulla päällä syksyllä ja talvella.

  Kun muutettiin puuhella oli muuten hyvässä kunnossa, mutta aivan järjettömän likainen ja hellanlevy oli rikki. Sellainen saatiin onneksi viime talvena metsästettyä. Pienet halkeamathan eivät sinällään käyttöä estä, mutta on se kivaa kun on ehjät levyt. Muistakaa muuten pitää vesisäiliössä vettä tai jos se on rikki niin kattilassa vettä. Eivät pääse hellanlevyt sitten halkeamaan tai vääntymään. Liesimustaa en löytänyt mistään vaikka tiedän sellaista meillä olevan, sitä siis seuraavalla kerralla. Ennen vanhaan muuten emännät putsasivat muuten joka viikko puuhellan näin perusteellisesti. Ymmärtäähän sen kun hella oli koko ajan päällä ja kaikki ruuat tehtiin sillä. Puuhellat ovat todellisia arjen sankareita, meidän oma saa viettää nyt vaan vähän leppoisampia eläkepäiviä.


Vanhat noet rapsuteltiin hellanlevystä ja keskiöistä pois.

Potilaan sisuskalut näyttävät hyväkuntoisilta.

Muuria lämmitettiin sanomalehdellä.

Älkää välittäkö kuvassa näkyvistä roskista vaan keskittykaa ihanaan tuleen.

Lastenhuoneen uuni.
  Meidän lastenhuoneen uuni toimii aina ihanasti ja nyt meillä on toiveena saada myös alakerran kaakeliuuni käyttöön joka ei meillä ole ollut käytössä, koska on vetänyt niin huonosti ja savuttanut sisään. Luottonuohoojamme Lassi Suontama löysi alemmassa kuvassa näkyvän tiilimurskan toisesta poskikanavasta. Tiilimurska oli luultavasti pudonnut sinne edelliseltä talon muuria korjanneelta. Näppärää!

  Nyt kun saadaan vielä sisemmät uuniluukut, jotka tuttu seppä tekee niin päästään kokeilemaan vetääkö uuni paremmin.

  Ylipäänsä voisin sanoa inhimillistäväni kaakeliuuneja ja puuhelloja. Uskon, että ne osaavat lukea ajatuksia ja toiset vaan ovat ystävällismielisiä ja toiset vihamielisiä. Tuntuu, että tuo murheenkryyni kaakeliuuni ei halua ollenkaan piristyä vaan on päättänyt olla vaikea tapaus. Toivon olevani väärässä. Puuhella taas on murheitani kuunteleva ja ymmärtää olla aamuisin stressaamatta minua lisähankaluuksilla. Koen ihan sympatiaa sitä kohtaan ja siksi pidänkin sen aina siistinä. Lastenhuoneen uuni toimii myös aina tosi hienosti. Toivottavasti saan tuon toisenkin kaakeliuunin puhaltamaan kanssani yhteen hiileen. Kerron tuloksia kun syksy etenee.


 
Tällaista löytyi toisesta poskikanavasta, ei ihme, että ei vetänyt.

Tässä vielä kuva meidän murheenkryynistä.

20 kommenttia:

 1. Ihania uuneja kaikki. Tämä äkäpussi uuni selvästi tietää oman arvonsa, onhan se hitsin komee tai sit kaunis, jos hän on naispuolinen. Ja ilmeisesti onkin luonteensa perusteella. Onko näillä nimetkin niinkuin Ellen Jokikunnaksen uuneilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan selkeästi on miespuolinen tuo kiukkuinen uuni. Loistava idea, pitäiskö antaa meidänkin uuneille nimet ;)

   Poista
 2. Toivottavasti tuo murheenkryyni tuosta tokenee :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän se siitä kun opin tuntemaan oikut paremmin, nyt ei ainakaan ole enää paikat tukossa :)

   Poista
 3. Piti ihan yrittää tiirata kuvaa, että mitkä roskat :D
  Puuhellat on <3

  VastaaPoista
 4. Aivan ihania uuneja ja hella. Mammallani oli päältätäytettävä hella....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päältä täytettävä hella on vieras monelle, moni meillä käynyt on ihmetellyt, etä mihin ne puut laitetaan ja availlut ihmeissään paistinuuninluukkua :)

   Poista
 5. Toivottavasti saatte murheenkryyninkin toimintakuntoon, niin mahtavia nuo ovat. Aika hurja ylimääräinen kasa sieltä muuten löytyikin, nyt vain peukut pystyyn!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, oli kyllä aikamoinen tukos, tsempataan nyt murheenkryyniä toimimaan!

   Poista
 6. Olen samaa mieltä, että uuneilla on oma sielunelämänsä. Meidän (tai no parin viikon päästä meidän) uudessa kodissa on yksi uusi kaakeliuuni, vanha pönttöuuni, vanha muurattu tiiliuuni ja keittiössä muualta hankittu vanha puuliesi, luulisi noilla 100 neliötä lämpiävän. Olen oikein harmitellut, kun vielä ei ole ollut tarpeeksi kylmää lämmityshommille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän kyllä innostuneisuutesi, itsekin olen aina syksyn tullessa innostunut. Lämmityskausi tuntuu lopettavan yhden vuodenajan,kesän ja aloittaa uuden eli syksyn.

   Vaikka jossain vaiheessa alkaa aina kyllästyttääkin lämmittäminen niin on se elävä tuli vaan hieno lämmitysmuoto.

   Poista
 7. Päältä täytettävä hella on mulle kans ihan outo tuttavuus. Meilläkin on hella jo otettu kesän jäljiltä käyttöön, aamut tahtoo olla jo vähän viileitä, vaikka päivät lämpimiä onkin. Meillä on muuten toiminut hyvin hellan päällä oleva pieni vuolukiven palanen, johtaa lämpöä ja tasaa sitä niin, ettei hellan levy pääse hakemaan. Toimii hyvin ku se vesiastia tuppasi aina olleen tyhjä.

  Kaunis murheenkryyni teillä, mutta kait sitä itsekutakin harmittais jos ois poskiontelot jatkuvasti tukossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuolukivi on kuulemma hyvä kanssa, en olekaan itse koskaan testannut.

   Onneksi poskiontelot on nyt herralla kunnossa :)

   Poista
 8. Me lämmitettiin tänään ekaa kertaa sitten kevään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuli ihana lämpö kun laitettiin aamulla puolikas pesällinen puuta puuhellaan.

   Poista
 9. Vanhat tulisijat ovat Persoonia isolla peellä! Meilläkin on jokainen erilainen ja vaatii eri toimet vetääkseen ja toimiakseen kunnolla. Toisille pitää olla lempeä, ja toisten kanssa voi olla vähän ronskimpi. Lämmityskautta pitäisi kai aloitella pikku hiljaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kyllä hauskinta se kun lämmitys ei ole vielä rutiininomaista puuurtamista vaan enemmänkin fiilistelyä. Toista sitten taas 20 asteen pakkasilla, mutta ei nyt ajatella vielä niin pitkälle ;)

   Poista
 10. Ihana blogi ja koti täällä! Tuo valkoinen kakluuni on niin kaunis!

  VastaaPoista