sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Lämpöä ja valoa arkeen

Miehiä miesopettajien päädyssä.                    
   Nyt kun syksy on toden teolla alkanut kääntyvät omat mietteeni neljän seinän sisällä tapahtuviin juttuihin. Kiire tuli taas ikkunoiden paperoinnin kanssa. Sain kuin sainkin tuon toisen opettajien päädyn ikkunat paperoitua ja oman kodin ikkunat myöskin. Salin ikkunoita en edes unelmoi  jaksavani paperoida, ainakaan tänä vuonna.

  Olen tehnyt niin, että keväisin poistan vain osasta ikkunoista ikkunaliimapaperit, muuten olisi ihan liian suuri homma keväisin ja syksyisin. Olen käyttänyt aikaisemmin Domus classicasta ostettua ikkunaliimapaperia ja nyt hain sitä Rakennusperinteen ystävien toimistolta. Molemmat ikkunaliimapaperit toimivat hyvin ja ihmeen hienosti vaikuttaa aina ikkunoiden rakojen tiivistys pumpulilla ja tuolla paperoinnilla. Vedon tunne loppuu välittömästi. Halpaa ja helppoa! Nyt vaan alkaa taas olemaan viime hetket laittaa nuo paperit kun yöpakkasten saavuttua ei tuo paperointi enää onnistu. Joidenkin ikkunoiden väliin laitoin jäkälää ja jonain vuonna olen laittanut pumpulia. Toisen päädyn ikkunoiden väliin laitoin vanhoja miesten valokuvia ihan muuten vaan, onhan se ollut miesopettajien päätynä.


   Kun saatiin veto loppumaan ikkunoista innostuttiin vielä meidän takahuoneen ovesta jossa on ollut kaksi vanhaa umpipeilistä ovea ja siitä syystä tuo viereinen portaikko on ollut tosi pimeä ja masentavakin talvella. Emme halunneet vaihtaa ovia joten päädyttiin vaihtamaan kahden ylimmän puupeilin tilalle lasit. Lasien vaihto puupeilien tilalle ei ollut suuritöinen, mutta ovien pintapuolinen rapsuttelu ja kittaus saa jäädä keväälle. Noissa ovissa on aika paljon naulanreikiä ym.meidän talon autiotalo aikojen muistona.

   Olen muuten huomennut, että nyt tämän kesän aikana on alkanut poistua meidän talon autiotalomainen fiilis vaikka paljon kaikkea isoa onkin vielä tekemättä. Tänä syksynä tuntuu kuin asuttaisi ja lämmittäisi ihan oikeaa kotia kun taas vielä viime syksynä oli sellainen olotila kuin olisi asunut hylätyssä talossa.

Puupeilit irrotettiin varovasti ja laittettiin talteen kylmävinttin.Listat irrotettiin myös uudelleen käytettäviksi.


Nyt on sitten valoisaa!


15 kommenttia:

 1. Hyvännäköinen tuli tuosta ovesta.
  Meillä käytetään ikkunoissa kombinaatiota vessapaperi + haavateippi ;)

  VastaaPoista
 2. Kivan näköinen tuo idea laittaa jäkälää ja muita koristeita ikkunoiden väliin, vaikka sillä jäkälällä toki on hyötysyynsäkin.

  Tuntuu varmasti hyvältä, kun alkaa pikkuhiljaa tuntua kodilta. Meillä on vähän sama muutosvaihe menossa. Sitä mukaan, kun saa jonkun nurkan laitettu kuntoon ja oman näköiseksi, niin hylätyn paikan tuntu väistyy ja tulee tunne, että itse tila ja rakennus hengittää jo elämää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu,tuntuu niin kuin symbioottinen elämänvaihe talon kanssa olisi kunnon vauhdissa. Jäkälä on muuten tosi tehokas jos on huurtuvat ikkunat, niin kuin yleensä pitkään tyhjillään olleissa taloissa on asia.

   Poista
 3. Kiva idea tuo lasien laittaminen oveen. Meillä olis pari talvisin kiinni pidettävää väliovea joille voisi tehdä saman, tosin meillä peilit on vaakasuuntaan. Ikkunat pitäis paperoida ennenkuin tulee liian kylmä... miten se on niin vastenmielinen homma, vaikkei mekään kaikkia irroitettu keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloitus on aina vaikeaa... Sitten kun sain homman alettua niin tuli oikein itsetyytyväinen maatalon emäntä olo, että tulipa taas tiivistettyä taloa talveksi ;)

   Poista
 4. Voi vitsi, en oo ikinä tajunnu että pumpuli/jäkälä ikkunan välissä on siellä ihan syystä. Lapsena en tykännyt yhtään äidin pumpulikoristeista, kun ajattelin että ne oli siellä muka sen takia, että ne on kauniit. Eikä ne mun mielestä ollut. Eikä ehkä se pumpuli vieläkään, mutta jäkälä näyttää hienolta. No, nytpä tiedän mitä tehdä meidän tulevan talovanhuksen ikkunoille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäkälä on kyllä näppärä ja pysyy kauniina vaikka parikin vuotta. Oikeaoppisesti jäkälän tai pumpulin alle pitäisi muuten vielä laittaa siivu sanomalehteä, joka sitten suojaa vielä ikkunakarmia kostumasta jos jäkälän tai pumpulin pohja tulee enemmänkin kosteaksi. Kyllä ne on jaksaneet pitää huolta taloistaan ja ajatella kaikea ennen vanhaan :)

   Poista
 5. Tuli taas lapsuus mieleen. Sisäpokat otettiin kesäksi pois. Syksyllä ne laitettin taas paikoilleen ja tiivistettiin liimapaperilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on vanhassa talossa kivoimpia juttuja, että tuntee vuodenaikaojen vaihtelut, hyvässä ja pahassa ;)

   Poista
 6. Tuo autiotalofiilis on tuttua, vaikkei meillä olekaan kyse isoista neliöistä, mutta vasta, kun saatiin yläkerta käyttöön, loppui sellainen orpo olo. Aiemmin oli hiukan sellainen maja- tai leikkimökkiolo.

  Aikaisempi postaus uuneista.. :) Hauskaa, kun inhimillistät uunit, mutta se on tosiaan totta. Luulen, että ne vähän heijastavat omia tuntemuksia, toimivat ikäänkuin peileinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tuo oli hyvin sanottu, tuo leikkiöäkkiolo. Tai vähän niin kuin vanhoissa Peppi-filmeissä oleva fiilis, että tässä sitä leikitään kotia vanhassa hylätyssä talossa.

   Poista
 7. Vanhat ikkunat on niin kauniita ja tuo hyötysomistusidea on kiva!

  VastaaPoista
 8. Meillä oma sama idea suunnitteilla yläkerran parin peilioven kanssa, kunhan sinne saakka päästään. Valon pääsy tilaan ja huoneesta toiseen on tosi tärkeää tunnelman kannalta.

  VastaaPoista